Küçümseme Cümleleri - Azımsama Cümleleri - Eleştiri Cümleleri - TYT AYT 2023 (YKS 2023) Uzaktan Eğitim

Sınavlara CANLIDERSHANE.NET Uzaktan Eğitim ile hazırlanın kazanın

G. Küçümseme Cümleleri

Bir olay ya da kişiye değer vermeme, küçük görme, hafife alma anlamı taşıyan cümlelerdir.

 

Örnek: Kendini Nobel almış yazar zannediyor!

Örnek: Okuyup da adam olacakmış, peh!

Örnek: O kadar saatte bunları mı yapabildin!

 

H. Azımsama Cümleleri

Sayılabilen veya ölçülebilen bir şeyin miktarca az olduğunu, yetersiz görüldüğünü ifade eden cümlelerdir.

Örnek: Bu kadar az bir parayla açamayız dükkânı.

Örnek: İki paket makarnayla bu kocaman sınıfın karnı doymaz.

Örnek: Sabahtan beri on lira mı kazanabildin?

 

I.Eleştiri Cümleleri

Herhangi bir konuda olumlu veya olumsuz görüşlerin yanlarını ortaya konulmasıdır.

Çıkmış Soru:

Aşağıdaki cümlelerin hangisinde "eleştiri" söz konusu değildir?(2004-ÖSS)


A) Kitap okunduğunda, yazarının, ne yazacağını uzun uzadıya ölçüp biçen, bunları bir tartımdan geçiren, düzene koyan sanatçılardan olmadığı anlaşılıyor.
B) Gençlik yıllarında çeşitli dergi ve gazetelerde yazdığı yazıları derleyip bunları yazılış tarihlerine göre sıralayarak kitap hâline getiriyor.
C) Konusunu günlük yaşamdan almasına karşın, kullandığı dil ve anlatımındaki pürüzler yüzünden, söyledikleri gereği gibi anlaşılmıyor.
D Yüzeysel bilgilere dayanarak yaptığı ruhbilimsel çözümlemeler, yapıtın dokusu içinde belirli bir işlev taşımıyor.
E) Çizmeye çalıştığı tarihsel ortamı ayrıntılarıyla yansıtamayışı, yapıtının inandırıcılığını büyük ölçüde azaltıyor.

CEVAP B: “A, C, D, E” seçeneklerinde sözü edilen kişinin olumsuz yönleri ele alındığından eleştiri cümlesi niteliğindedir. Ancak “B” seçeneğinde eleştiri değil bir durumun tespiti vardır.

Çıkmış Soru:

(I) Mario Giordano'nun Deney adlı romanı ilk kez dilimize çevrilmesine karşın sinemaseverler bu isme yabancı değil. (II) Deney önce Das Experiment, ardından da The Experiment adlarıyla iki kez sinemaya uyarlanmıştı. (III) Bu uyarlamalar, romanı kadar başarılı değilse de ilki Alman, ikincisi Amerikan yapımı olan her iki film de seyircilerin ilgisini çekmişti. (IV) Doğrusunu söylemek gerekirse hikâyesi o kadar etkileyici ve sinemaya uyarlamaya o kadar elverişli ki bu filmlerin ilgi çekmemesi için yönetmenlerin özel bir beceriksizlik göstermeleri gerekliydi. (V) Çünkü Deney otorite ve güç arasındaki ilişkiyi, iktidarın doğasını ve büyüsünü, hapishanenin işlevini, sonuç olarak da insanın karanlık yanlarını sorgulayan bir roman.


A) I. B) II. C) III. D) IV. E) V. (2012-YGS)

CEVAP C: “A, B” seçeneklerine eleştiri söz konusu değildir. “D, E” seçeneklerinde ise olumlu eleştiri söz konusudur. “C” seçeneğinde sanatçının filmlerinin seyircinin ilgisini çektiğini ama romanı kadar başarılı olmadığını belirterek olumsuz bir eleştiride bulunmuştur.

Çıkmış Soru:

(I) Onca güzel, onca kalıcı şiir yazmış, Türk şiirine yeni renkler katmış bir şairin arada sırada kötü şiir yayımlayabileceğini kabul edebiliriz. (II) Buna bir itirazımız yok. (III) Ama bu, gelecekte onun sanatsal değerine gölge düşürür. (IV) Hangi yaşta, hangi aşamada olursa olsun şaire hep daha iyisini, yenisini yazmak yakışmaz mı? (V) Elli yılda kazandığı ustalık sıfatına zarar vermesi doğru mudur şairin?


A) I. B) II. C) III. D) IV. E) V. (2010-YGS)

CEVAP C: “C” seçeneğinde, şairlerin arada sırada kötü şiir yazdığında gelecekte şairin sanatsal değerine gölge düşürebileceği belirtilerek olumsuz bir eleştiride bulunulmuştur.