Karşıt Anlamlı Cümleler - Neden Sonuç Cümleleri - TYT AYT 2023 (YKS 2023) Uzaktan Eğitim

Sınavlara CANLIDERSHANE.NET Uzaktan Eğitim ile hazırlanın kazanın

B. Karşıt (Zıt) Anlamlı Cümleler

Karşıtlık, iki yargıdan birinin diğeriyle karşıtlık göstermesi ya da yargıların birbirini çürütmesidir.

Örnek ‘’Edebi sanatlara yer verilmeyen bir şiirin kuru bir yapraktan pek de farkı yoktur. ‘’cümlesini ele aldığımızda savunulan düşünce şiiri şiir yapan özelliğin edebi sanat olduğu görüşüdür. ‘’Bir şiirin değerini şiiri anlaşılmaz kılan sanatlar değil düşüncelerdeki açıklık belirler.’’ cümlesini ele aldığımızda ise savunulan düşünce şiirde sanat yapmanın önemli olmadığı görüşüdür.

 

Çıkmış Soru: “Türk resmi, Alplerin ötesinde değil, Torosların eteğinde aranmalıdır.”

Bu görüşte olan bir ressamın, aşağıdakilerden hangisini söylemesi beklenemez?
A) Önce Anadolu’yu tanımalı, orada mevsimlerin renk cümbüşüne katılmalısın.
B) Yerli renklerden, yerli motiflerden de evrensel boyutlara varılabilir.
C) Uzağa gitmeye ne gerek var; pencerendeki menekşeye, bahçendeki salkım söğüde bak yeter.
D)
Yaşadığın yerin pek önemi yok, canın neyi isterse, onun tuvaline almalısın.
E) Türk köyünü konu alan tabloları duvarımdan hiç eksik etmem.(1987-ÖSS)

CEVAP D: Örnek cümlede Türk resminin yerli ve milli unsurlar barındırması gerektiği ifade edilmiştir. Soruda bizden bu görüşte olan bir ressamın hangisini söylemesi beklenemeyeceğidir. “A, B, C, E” seçeneklerinde savunulan düşünce ortaktır. Ancak “D” seçeneğinde yer alan ‘’Yaşadığın yerin pek önemi yok’’ ifadesi örnek cümledeki görüşle aynı doğrultuda değildir.

Çıkmış Soru: (I) Konu “kitap” oldu mu herkes bir şeyler söylüyor. (II) Bana ters gelen bir görüş ise bugünlerde oldukça yaygın. (III) O da şu: Kitap konusunda yetişkin ve çocuk ayrımı yapılmaz. (IV) Çünkü iyi bir çocuk kitabı mutlaka yetişkinlere de seslenir. (V) Bu düşüncenin doğruluğuna inanmıyorum. (VI) Nedeni de şu: Çocukların severek okuyacakları nitelikli bir kitap, yetişkinlere pek bir şey söylemeyebilir ya da yetişkinlerin severek okuyacağı bir kitap, çocukları hiç de heyecanlandırmayabilir.

Yukarıdaki numaralanmış cümlelerden hangileri, “çocuklarla yetişkinlerin aynı kitaplardan hoşlanmayacağı” düşüncesine ters düşmektedir? (1997-ÖSS)
A) I. ve III. B) I. ve IV. C) I. ve V. D) III. ve IV. E) IV. ve VI.

CEVAP D: III. Cümlede yer alan “Kitap konusunda yetişkin ve çocuk ayrımı yapılamaz.” ifadesi ile IV. Cümlelerde yer alan “İyi bir çocuk kitabı mutlaka yetişkinlere de seslenir.” ifadesi çocuklarla yetişkinlerin aynı kitaplardan hoşlanmayacağı düşüncesine ters düşmektedir.

 

 

C. Neden – Sonuç Cümleleri

Eylemin gerekçesini bildiren cümlelere neden-sonuç (sebep-sonuç) cümleleri denir. Neden-sonuç cümleleri iki bölümden oluşur: Birinci bölüm neden (sebep), ikinci bölüm ise sonuç bildirir.

“için, -den, -diğinden, ile” gibi ekler ve edatlar sıkılıkla kullanılır.

Bir cümlenin yüklemine “niçin” sorusu sorulduğunda anlamlı bir cevap alınabiliyorsa cümlede neden-sonuç ilişkisi vardır.

Örnek: Ukalalık yapmamak için bütün gayretine rağmen yine de o düşündüğünü yapmıştı.

NEDEN SONUÇ

 

Örnek: Annesinin onu bıraktığını düşündüğünden sızlanıp durdu.

NEDEN SONUÇ

 

Çıkmış Soru:(I) O, işlediği konuları genellikle Osmanlı imparatorluğunun çöküş döneminin başladığı 17. ve 18. yüzyıldan alır. (II) Oyunları o dönemin düşünüş biçimini, törelerini karikatürize ettiğinden değerlidir. (III) Güldürme öğesine bağlı kalarak bilgili bilgisiz, erdemli erdemsiz kişiler arasındaki çelişkileri yansıtır. (IV) Kurumların, dolayısıyla da toplumun hicvine yönelir. (V) Mizah anlayışı, geleneksel mizah anlayışımıza uyduğundan, yapıtlarından halk da hoşlanır, aydınlar da.

Yukarıdaki parçada numaralanmış cümlelerin hangilerinde neden-sonuç ilişkisi vardır? (1999-ÖSS)
A) I. ve II. B) I. ve III. C) II. ve V. D) III. ve IV. E) IV. ve V.

CEVAP C: Oyunları o dönemin düşünüş biçimini, törelerini karikatürize ettiğinden değerlidir.

NEDENSONUÇ

 

CEVAP C: Mizah anlayışı, geleneksel mizah anlayışımıza uyduğundan, yapıtlarından halk da hoşlanır, aydınlar da.

NEDENSONUÇ

Bu inceleme ışığında II. ve V. cümlelerde sebep-sonuç ilişkisi vardır yargısına ulaşılabilir.

 

Çıkmış Soru: Aşağıdakilerin hangisinde yargının nedeni belirtilmemiştir?

Yukarıdaki numaralanmış cümlelerden hangileri, “çocuklarla yetişkinlerin aynı kitaplardan hoşlanmayacağı” düşüncesine ters düşmektedir?
A) Ülke toprakları yanlış kullanım yüzünden yok olup gitmektedir.
B) Ülkede tarımsal üretimi geliştirmeye yönelik çalışmalar yıldan yıla azalmaktadır.
C) Tarıma yeterince önem verilmediğinden bu ülke, pamuk, sebze, meyve üretiminde dünya sıralamasında gerilerde yer almaktadır.
D) Kimi ülkelerde, tarıma dayalı üretimin bilinçli bir biçimde yapılmaması, halk sağlığı bakımından tehlike oluşturmaktadır.
E) Çevre bilincinin yeterince gelişmemiş olması, hava ve su kirliliğine yol açmaktadır.(2003-ÖSS)

CEVAP B: “A, C, D, E” seçeneğindeki cümleler neden- sonuç cümlesi ‘’B” seçeneğindeki cümlede ise tarımsal üretimi geliştirmeye yönelik çalışmalar yıldan yıla azalmasının nedeni belirtilmediğinden Neden – sonuç cümlesi olarak kabul edilemez.