Mehmet Rauf - Hüseyin Cahit Yalçın * - TYT AYT 2023 (YKS 2023) Uzaktan Eğitim

Sınavlara CANLIDERSHANE.NET Uzaktan Eğitim ile hazırlanın kazanın

MEHMET RAUF (1875-1931)

èMehmet Rauf'un edebî kişiliği Halit Ziya'nın etkisi altında gelişir. Fransa'da psikolojik roman alanında öncü olan Paul Bourget'in de etkisi vardır.

è1897 yılından itibaren Servet-i Fünûn mecmuasında yaklaşık beş yıl süren hikâye, roman, mensur şiir, makale ve incelemeler kaleme almıştır.

èGerek roman tekniği gerek dil ve anlatımının sağlamlığı bakımından Halit Ziya kadar başarılı olamamışsa da daha sade bir dil kullanmıştır. Ferdin iç dünyasını esas alan konuları, romantik duyguları, hayalleri ve romantik aşkları işlemiştir. Kahramanlar, hemen hemen aynı tiplerdir. Bunlar, Batılı hayat tarzını benimsemiş, müziği seven, aşırı hassas, aşk için yaşayan bohem insanlardır.

èKahramanların iç konuşmalarına eserlerinde ilk kez Mehmet Rauf yer vermiştir. Sıkça rastlanan ruh tahlillerinde de aşırılık vardır. İlk psikolojik roman Mehmet Rauf'un "Eylül" adlı eseridir.

èRoman ve öykülerinde kendi hayatından kesitler vardır.

èTürk kadınının tiyatroda sahneye çıkmasının gerektiğini söyleyecek kadar devri için yeni ve ileri fikirler ortaya atmıştır.

èMehmet Rauf'un eserlerindeki ortak özellik "ana tema" olarak genellikle aşırı bir hassasiyet, alınganlıklar, marazî ve sonu intiharlara varan karşılıksız aşklar, hastalık, ölüm fikri ve bunların vermiş olduğu kötümser atmosferin işlenmiş olmasıdır.

 

MEHMET RAUF'UN ESERLERİ

Roman: Eylül, Ferdâ-yı Garâm, Genç Kız Kalbi, Karanfil ve Yasemin, Böğürtlen, Define, Son Yıldız, Cerîha (Yara), Kan Damlası, Halâs, Bir Zambak Hikâyesi, Menekşe, Harabeler, Kâbus, Denaet yahut Gaskonya Korsanları (yayımlanmamış), Sefillerin Cinayatı (yayımlanmamış)

Uzun Hikâye: Garam-ı Şebab, Serab

Hikâye: İhtizâr, Âşıkane, Son Emel, Hanımlar Arasında, Bir Aşkın Tarihi, Üç Hikâye, İlk Temas İlk Zevk, Aşk Kadını, Eski Aşk Geceleri, Kadın İsterse, Pervaneler Gibi, Gözlerin Aşkı, Safo ile Karmen

Mensur Şiir: Siyah İnciler

Oyun: Ferdi ve Şürekâsı (romandan uyarlama), Pençe, Cidal, Sansar (İki Kuvvet), Yağmurdan Doluya, Diken, Kargacık Burgacık, Kamçı, Amca Bey, Ceriha (Yara), Gençlik, Pembe Köşk, Leyla, İnhiraf, Erkek, Evlât Acısı, Komşu Kocası 

 

HÜSEYİN CAHİT YALÇIN (1875-1957)

èEdebiyat hayatına hikâye, roman ve mensur şiir yazarak başlayan Hüseyin Cahit, daha sonra gazetecilik, eleştiri ve çeviri alanlarında eserler vermiştir.

è "Tanin" ve daha sonra "Renin" gazetesini çıkarmıştır.

èŞöhretini yazdığı edebî tenkit ve girdiği polemiklerle kazanan Hüseyin Cahit, Servet-i Fünûn edebiyatına yöneltilen eleştirilere etkili ve susturucu cevaplar vermiştir.

èEdebiyat-ı Cedidecileri Dekadanlıkla suçlayan Ahmet Mithat Efendi'yle de çok sert tartışmalara girmiştir. Eski edebiyata karşı yeniliği ve yeni edebiyatı savunan yazılar yazmıştır. Bu yazıları "Kavgalarım" adlı yapıtında toplamıştır.

èDili, diğer Servetifünun sanatçılarına göre daha sade ve yapmacıksızdır.

èEserlerinde İstanbul dışına pek çıkmamıştır.

èİklimin insanlar üzerinde etkisi olduğunu, bunun da dolaylı olarak edebiyata yansıdığını ortaya koymuştur. Oluşturduğu tipler genelde Batıya özenen zengin ve aydın kişilerdir.

èYazar "determinist" bir bakışla çevre ve sosyal şartların insan psikolojisini ve davranışlarını tayin ettiği görüşündedir.

è "Sanat için sanat" anlayışını savunmuştur. Realizm akımının etkisi görülür. Hikâyelerini natüralist bir bakışla yazdığı söylenebilir. Hikâyelerinin çoğunda gençlerin karamsarlığını, hayattan ve toplumdan uzaklaşarak tabiata ve hayalî aşklara sığınmasını anlatmıştır.

èFransızcadan çevirdiği ve Fransız İhtilali'ni konu alan "Edebiyat ve Hukuk" adlı makalesi, Servetifünun dergisinde yayımlanınca bu dergi kapanmış, topluluk dağılmış ve Servetifünun Edebiyatı sona ermiştir.

èHüseyin Cahit'in siyasî şöhreti edebî faaliyetlerini gölgelemiştir. Siyasi makalelerinde millî hâkimiyet, hürriyetçi parlamentarizm, liberalizm, evrimcilik ve ferdiyetçilik yolundaki fikirleri de yer alır.

 

HÜSEYİN CAHİT YALÇIN'IN ESERLERİ

Roman: Nadide, Hayal İçinde

Öykü: Hayat-ı Muhayyel, Hayat-ı Hakikiye Sahneleri, Niçin Aldatırlarmış?

Eleştiri: Kavgalarım

Anı: Edebi Hatıralar, Siyasal Anılar, Malta Adası'nda, Meşrutiyet Hatıraları

Biyografi: Talat Paşa

Dilbilim: Türkçe Sarf ve Nahiv

Siyaset: Benim Görüşümle Olaylar

Makale: Seçme Makaleler

Bazı çevirileri: Pierre Loti'den İzlanda Balıkçıları,Leon Marillie'den Hürriyyet-i Vicdân Tollio Murri'den Kürek Cehennemi,Guignes'den Hunlar'ın, Türkler'in, Moğollar'ın ve Daha Sair Tatarlar'ın Târîh-i Umûmîsi,Emile Durkheim'den Din Hayatının İbtidaî Şekilleri ,Adolf Hitler'den Kavgam,Arthur Koestler'den Sovyet Efsanesi ve Hakikat: Kızıl Rusya'nın İç Yüzü

 

? ÇIKMIŞ SORU Servet-i Fünun yazarlarından Hüseyin Cahit Yalçın, aşağıdaki yazı çeşitlerinden en çok hangisinde ün yapmıştır?

A)Hikâye              B)Tenkit              C) Roman             D) Makale            E) Tercüme                         (1968 ÜSS) CEVAP Hüseyin Cahit Yalçın makale türünde yazdığı yazılrıyla tanınır.