Paragrafta Ana Düşünce - Paragrafta Yardımcı Düşünceler - Paragrafın Anlam Yönü - TYT AYT 2023 (YKS 2023) Uzaktan Eğitim

Sınavlara CANLIDERSHANE.NET Uzaktan Eğitim ile hazırlanın kazanın

Paragrafta (Parçada) Anlam

Bir düşünceyi, bir duyguyu, bir olayı tam olarak anlatabilmek için bir araya getirilen cümleler topluluğuna paragraf denir. Parçada anlam konusunu nokta atışı bilgiler verip ÖSYM tarafından sorulan sorularla pekiştirerek

  1. Paragrafın Anlam Yönü,
  2. Paragrafın yapısı
  3. Paragrafın Anlatım Yönü olmak üzere üç ana başlıkta anlatacağız.

1 Paragrafın Anlam Yönü

A. Paragrafta Ana Düşünce (Ana Fikir)

Parça ile ilgili en genel yargıyı bildiren ve parça tek cümlelik ortak düşüncesidir. Yazar bu parçayı hangi amaçla yazmıştır? Bize ne anlatmak istemektedir? gibi soruların cevabını parçada ararsak ana düşünceye ulaşırız.

Ana düşünce parçanın ilk cümlesinde, ortadaki cümlelerin birinde, son cümlesinde yer alabilir. Parçanın içinde bir cümle olarak değil bütününde de olabilir. Bu durumda parçayı bütün olarak değerlendirerek ana düşünceye ulaşılır. Parçada anlatılanlar atasözüyle veya bir deyimle de verilebilir.

Çıkmış Soru:

İşinizde iyi olabilirsiniz ama bununla yetinmemeniz gerekir. İyi yaptığınız bir şeyde takılıp kalmanız, ölümü kabullenmek gibidir. İnsanın görevi, iyi yapamadığı şeyleri öğrenme umuduyla yapmayı denemektir.

Bu parçada insanla ilgili olarak vurgulanmak istenen aşağıdakilerden hangisidir?

A) Sorunların çözümünde farklı yollara başvurmalıdır.
B) Bildiklerini zenginleştirerek kendini yenilemelidir.
C) Yaşamı iyi ve kötü yanlarıyla tanımaya çalışmalıdır.
D) Yaptıklarını bir değerlendirmeden geçirmelidir.
E) Sorumluluklarını eksiksizce yerine getirmelidir.(2010-YGS)

CEVAP B: Parçada yer alan İyi yaptığınız bir şeyde takılıp kalmanız, ölümü kabullenmek gibidir cümlesinden hareketle insanla ilgili olarak vurgulanmak istenen düşünce insanın bildiklerini zenginleştirerek kendini yenilemesi gerektiğidir.

Çıkmış Soru:

Bir gün genç bir yazar, Anatole France’a yazdıklarını göstererek: “Yazmaya devam edeyim mi, etmeyeyim mi?” diye sorar. O da: “Yazmamak elindeyse, yazma.” der. Çünkü hiçbir gerçek yazar için yazmama olasılığı yoktur.

Anatole France’ın bu sözleriyle anlatmak istediği aşağıdakilerden hangisidir?

A) Genç yazarları kırmadan, onlara yardım etmek gerekir.
B) Henüz ustalaşmamış bir yazar, deneyimlilerin izlediği yoldan gitmelidir.
C) Genç yazarlar, olgunlaşmamış da olsa yapıtlarını ortaya çıkarırlar.
D) Başarılı, usta bir yazar için yazmak, güçlü bir tutkuya dönüşmüştür.
E) Usta yazarlar, deneyimsiz yazarlara yol göstermekten kaçınmazlar.(2006-ÖSS)

 

CEVAP D: Anatole France’ın ‘’Yazmamak elindeyse, yazma.’’cevabını vermesi usta bir yazar için yazmak, güçlü bir tutkuya dönüşmüştür yorumuna ulaşmamızı sağlar.

Çıkmış Soru:

"Bir paragrafı anlayarak okumak, bir matematik problemini çözmeye benzer. Bir problemi çözmek için onu oluşturan öğeleri değerlerine göre kullanmak, aralarındaki bağlantıyı doğru kurmak bir zorunluluktur. Bunun gibi bir paragrafı anlamak için de onu oluşturan sözcüklerin anlamını doğru algılamak, birbirleriyle bağlantılarını bulmak gerekir. Ayrıca, yansıttıkları düşünceyi ve düşünsel düzeni görmek de bir gerekliliktir."

Bu parçada anlatılmak istenen aşağıdakilerden hangisidir?

A) Düşünceler sözcükler aracılığıyla dile getirilir.
B) Okunanların anlaşılmasında sözcüklerin yeri ve bunlar arasındaki ilişki önemlidir.
C) Matematik problemlerinin çözümünde temel olan, okuduğunu anlamadır.
D) Duygu ve düşüncelerin eksiksizce anlatımı, bunlara uygun sözcükler bulmayı gerektirir.
E) Her alanın, kendine özgü anlamlar içeren sözcükleri ve kuralları vardır.(2001-ÖSS)

 

CEVAP B: ‘’Bir problemi çözmek için onu oluşturan öğeleri değerlerine göre kullanmak, aralarındaki bağlantıyı doğru kurmak bir zorunluluktur.’’ Cümlesinden hareketle okunanların anlaşılmasında sözcüklerin yeri ve bunlar arasındaki ilişki önemlidir. Yargısına ulaşılabilir.

 

2. Paragrafta Yardımcı Düşünceler

Parçada anlatılmak istenen düşünceler ortaya konurken açıklayıcı ve destekleyici nitelikte başka düşüncelerden yararlanılır. Bu düşüncelere yardımcı düşünce denir.

Yardımcı düşünce soruları çözülürken önce soru metni, sonra parça, daha sonra da seçenekler okunur. Bu işlemden sonra seçeneklerdeki ifadeler parçadaki cümlelerle tek tek karşılaştırılır.

Çıkmış Soru:

Benim ansiklopediyle tanışmam, ortaokulda ödev yapmak için kütüphaneye gittiğim günlere rastlar. Bir ansiklopediye sahip olmak o yıllarda, hayal edilemez bir şeydi. O, ancak bir kütüphanede bulunur ve belli bir süreliğine alınıp bakılabilir, dokunulabilir bir nesneydi. Kocaman cüssesiyle bir ansiklopediyi kucaklamak, sayfalarını karıştırmak, bir maddeyi arayıp bulmak, başka bir gezegene inmek ve orada keşiflerde bulunmaktan farksızdı. Ne yazık ki şimdiki çocuklar ansiklopedi bile karıştırmıyorlar. O büyülü dünyadan, o heyecandan habersiz yaşıyorlar. Öğretmenler ödev verirken "İnternetten bulun." diyorlar. Onlar da hiçbir çaba göstermeden İnternetten buldukları bilgiyi kopyalıyor; okuyup değerlendirmeden, hiçbir şey öğrenmeden götürüp veriyorlar.

Bu parçada belirtilenler arasında aşağıdakilerden hangisi yoktur?

A) Sürdürülen bir tutuma tepki
B) Öğrenme coşkusunu tadamayış
C) Bilgiyi özümseyememe
D) Kolaycılığa yönlendirme
E) Duygularını başkalarıyla paylaşamama(2011-YGS)

 

CEVAP E: Bu parçada belirtilenler arasında kişinin duygularını başkalarıyla paylaşamamasından bahsedilmemiştir.

 

Çıkmış Soru:

Babam yeni bir roman yazmaya başlamışsa, gözü hiçbir şeyi görmezdi. O andan itibaren yeni dünyası o roman olurdu. Bizler de annemizin uyarısıyla evde çıt çıkarmadan otururduk. İki katlı ahşap evde, saatlerce, daktilo tuşlarının çıkardığı ses duyulurdu. Babam romanını bitirdikten sonra onu ev halkına okumayı alışkanlık haline getirmişti. İlk tepkileri bizlerden almayı çok severdi. Yapıt bittikten sonra son kontrollerini yapar, sabahın erken saatinde evden çıkardı. Romanı herhangi bir yayınevine satmış, para da almışsa, bu, ev halkı için sevinç kaynağı olurdu. Babam eli kolu dolu gelir, mutfağın yüzü gülerdi. Birikmiş üç beş aylık ev kirası yatırılırdı. Bu bolluk dönemi uzun sürmez, kısa bir süre sonra yeniden sağa sola borçlanılırdı.

Bu parçada sözü edilen romancıyla ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi söylenemez?

A) Çevresindekilerin değerlendirmelerine önem vermektedir.
B) Roman yazma sürecinde her şeyle bağını koparmaktadır.
C) Romanlardan kazandığı parayı ailesi için harcamaktadır.
D) Romancılığı, babalık duyarlığını engellemektedir.
E) Sık sık ekonomik sıkıntı içine düşmektedir.(2004-ÖSS)

 

CEVAP D: Parçada sözü edilen romancının Romancılığının, babalık duyarlığını engellediğinden bahsedilmemiştir.