Konumlarına Göre Romanlar * - TYT AYT 2023 (YKS 2023) Uzaktan Eğitim

Sınavlara CANLIDERSHANE.NET Uzaktan Eğitim ile hazırlanın kazanın

1)Tarihi Roman

èTarihteki olay ya da kişileri konu alan romanlardır. 

èYazar, tarihi gerçekleri kendi hayal gücüyle birleştirerek anlatır, romantizmin bir ürünüdür.

Örnek Waverley (Valter Scott), Taras Bulba (Gogol), Notre-Dame de Paris (Victor Hugo), Üç Silahşörler (Alexandre Dumas Pere), Salambo (G. Flaubert) ,Cezmi (Namık Kemal), Bozkurtlar, Deli Kurt (Nihal Atsız),Küçük Ağa (Tarık Buğra),Yorgun Savaşçı ,Devlet Ana (Kemal Tahir) bu tür romanlardır.

 

2)Macera Romanı

èGünlük hayatta her zaman rastlanmayan, şaşırtıcı, sürükleyici, esrarengiz olayları anlatan romanlardır.

èKahramanlar; çok hareketli, kurnaz, cesur ve kuvvetlidir.

èMacera romanlarında olayların geçtiği çevre de sık sık değişir.

èBir araştırma ve izlemeyi anlatan "Polisiye Roman" (İngiliz yazar Agatha Christie'nin "Nil'de Ölüm"), alışılmışın dışında uzak yerleri ve yaşamları anlatan "Egzotik Romanlar" (Piyer Loti'nin "İzlanda Balıkçısı") bu gruba girer.

èDünya edebiyatında Robert Louis Stevenson'ın "Hazine Adası", Daniel Defo'nun "Robinson Crusoe", Rudyard Kipling'in  "Çengel", Jules Varne'in "İki Sene Mektep Tatili", Rudyard Kipling'in "Kim" adlı eserleri bu türün en tanınmış örnekleridir.

èTürk edebiyatında Ahmet Mithat Efendi'nin "Hasan Mellah",  "Dünyaya İkinci Geliş"; Peyami Safa'nın "Cingöz Recai" adlı eserleri bu türün örneklerindendir.

 

3)Sosyal Roman

è İnsan yaşamının kültür birikimi içinde yer alan ve insanı derinden etkileyen; toplumsal ve siyasi olayları, inançları, gelenek ve görenekleri; bazen eleştirel bazen de bilimsel açıdan ele alıp anlatan romanlardır.

Örnek Sefiller (Victor Hugo) , Suç ve Ceza (Tolstoy), Meyhane (Emile Zola), Gazap Üzümleri (John Steinback) , İntibah  (Namık Kemal),Araba Sevdası (R. M. Ekrem), Felatun Bey İle Rakım Efendi (Ahmet Mithat Efendi), Bereketli Topraklar Üzerinde  (Orhan Kemal)

 

4)Psikolojik Roman (Tahlil Romanı) 

èDış âlemdeki olaylardan çok, kahramanların iç dünyasını, ruh hallerini ele alarak kişilerin toplumla ilişkilerini, bunların birbirinden nasıl etkilendiklerini anlatan romanlardır.

Örnek La Princesse de Cleves (Madame de la Fayette), Genç Werther'in Acıları (Goethe), Suç ve Ceza (Dostoyevski) Eylül (Mehmet Rauf), Dokuzuncu Hariciye Koğuşu, Bir Tereddüdün Romanı, Matmazel Noralya'nın Koltuğu (Peyami Safa)     

 

5)Otobiyografik Roman

èYazarın kendi yaşamının anlattığı romanlardır. 

Örnek Küçük Şeyler (Alphonse Daudet), Anamın Kitabı (Yakup Kadri Karaosmanoğlu) Dokuzuncu Hariciye Koğuşu (Peyami Safa)   

6)Bilimkurgu Romanı

èTahmine dayalı bir anlatım yolu benimsenir.

èOlanlardan çok olması istenilenler anlatılır.

èÜtopyalar yer alır.

Örnek Ay'a Seyahat, Denizler Altında 20.000 Fersah (Jules Verne)

 

6)Fantastik Roman

èAnlatılan olaylar tamamen hayal ürünü ve uydurmadır.

èRoman kahramanları olağanüstü özelliklere sahiptir.

Örnek Harry Potter (J. K. Rowling),Yüzüklerin Efendisi (J. R. Tolkien),Narnia Günlükleri (S.Lewis)

 

7)Nehir Roman

èBir kişinin, bir toplumun hayatındaki gelişmeleri ya da tarihi bir olayı birden fazla cilt halinde anlatan romanlardır. Örnek Tarık Buğra'nın  "Küçük Ağa", "Küçük Ağa Ankara'da", "Firavun İmanı"; Nihal Atsız'ın "Bozkurtlar",  "Bozkurtların Ölümü", "Bozkurtlar Diriliyor"  romanları  bu türdedir.