Beşeri Sistemler 1 - TYT AYT 2023 (YKS 2023) Uzaktan Eğitim

Sınavlara CANLIDERSHANE.NET Uzaktan Eğitim ile hazırlanın kazanın

BEŞERİ SİSTEMLER 

DÜNYA’DA UYGULANAN NÜFUS POLİTİKALARI

 

                                                                                                  ŞEHİRLERİN GELİŞİMİ:

  • İlk yerleşmeler su kaynaklarına sahip olan orta kuşaktaki ılıman iklim bölgelerinde kurulmuştur.
İlk yerleşmelerin kurulmasında en önemli etken iklim koşullarının uygun olmasıdır.

·        Paleotik dönemde insanlar küçük gruplar halinde göçebe olarak yaşıyorlardı, avcılık ve toplayıcılıkla hayatlarını devam ettiriyorlardı.

·        Paleotik dönemde mağara ve ağaç kovuklarında hayatlarını sürdüren insan toplulukları tarımın başlamasıyla Neolitik dönemde yerleşik hayata geçmişlerdir. ( Tarım faaliyetleri sabanın keşfedilmesiyle başlamıştır. )

·        Tarım yapmak ve su ihtiyacını karşılamak için ırmak ve göl kenarına kurulan köyler zamanla kasaba ve kentlere dönüşmüştür.

Bu süreçte Anadolu’da medeniyetler de kurulmuştur. Bunlar;

Anadolu’da Kurulan İlk Yerleşmeler
  • İlk çağlarda insan faaliyetleri belli bölgelerde ve sınırlı şekilde yapılıyordu. Bu dönemde şehirleşmeyi sağlayan temel etmenler olarak tarım ve ticaret sayılabilir. Turizm ve madencilik daha sonraki süreçte hız kazanmıştır.
  • Şehirleşmenin hızlanması 17. Ve 18. Yüzyılda Sanayi devriminden sonra başlamıştır.  İş gücü ihtiyacını karşılamak için köyden kentlere doğru yoğun bir göç yaşanmış ve şehirler hızla şekillenmiştir.
  • Şehirleşme faaliyetleri ilk olarak Mezopotamya’da başlamıştır. Sümerliler, Babiller, Asurlular, Akadlarda şehirler ortaya çıkmıştır.
  • Türkler Orta Asya’da göçebe olarak yaşarken Uygurlar zamanında yerleşik hayata geçerek mimari eserler meydana getirmiştir.

Türklerin Kurduğu İlk Şehirler;

·        Günümüzde ise şehirler hem nüfus olarak hem de yapılan ekonomik faaliyetler olarak hızla gelişim göstermişlerdir.

Şehirlerin Etkileri;

·       Ülkemizde küresel etkiye sahip şehir yoktur.
  • Dünya üzerinde idari şehirler ülkelerin başkentleridir.

Ülkemizdeki Şehirler ve Fonksiyonları