XX. Yüzyıl Başlarında Osmanlı Devleti Ve Dünya 3 * - TYT AYT 2023 (YKS 2023) Uzaktan Eğitim

Sınavlara CANLIDERSHANE.NET Uzaktan Eğitim ile hazırlanın kazanın

I. DÜNYA SAVAŞI SIRASINDA YAPILAN GİZLİ ANTLAŞMALAR

LONDRA ANTLAŞMASI İtalya’ya Konya, Muğla, Antalya verildi. **İtalya, saf değiştirdi.

İSTANBUL ANTLAŞMASI Rusya’ya boğazlar ve Marmara kıyıları verildi Rusya savaştan çekilmesi engellenmek istendi.

SYKES-PİCOT ANTLAŞMASI Fransa’ya Adana, Suriye, Antep, Diyarbakır verildi

İngiltere’ye Musul hariç Irak toprakları Verildi.

PETROGRAD ANTLAŞMASI Rusya’ya Karadeniz sahilleri ve Doğu Anadolu verildi

S.J. MAURİENNE ANTLAŞMASI

İtalya’ya Konya ve Antalya’dan sonra İzmir ve çevresi de verilecek.

MC MAHON ANTLAŞMASI

İngiliz Lawrence ile Şerif Hüseyin arasında yapıldı. Araplara bağımsız devlet sözü verildi. Ümmetçilik anlayışı biter.

18 OCAK 1918 WİLSON İLKELERİ Polonya devletinin bağımsızlığı sağlanacak Alsas Loren, Fransa’ya verilecek Belçika bağımsız olacak Yenen devletler, yenilenlerden toprak ve savaş tazminatı almayacak Gizli antlaşmalar geçersiz sayılacak Her ulus kendi kaderini kendisi çizecek. Uluslararası sorunlar gizli görüşülmeyecek ve barış korumak amacıyla uluslararası bir örgüt kurulacak. Osmanlı topraklarında Türklerin çoğunlukta olduğu yerler Türk egemenliğine verilecek. Azınlıkların çoğunlukta olduğu yerlerde azınlıkların egemenliği olacak. Boğazlar uluslararası ticarete açık olacak 

İtilaf Devletleri ile İttifak Devletleri Arasında Ateşkes Antlaşmaları İmzalandı;

DEVLET

ATEŞKES ANTLAŞMASI

Bulgaristan

Selanik Mütarekesi

Osmanlı Devleti

Mondros

Avusturya – Macaristan

Villa Guste Mütarekesi

Almanya

Rothandes Mütarekesi

I. DÜNYA SAVAŞI’NIN SONUÇLARI Teknik silahlar kullanıldı. İngiltere, Fransa Orta Doğu’da mandater rejimler kurdu. Hanedanlıklar bitti. Polonya, Çekoslovakya, Yugoslavya gibi devletler yeni devletler kuruldu. Yeni siyasal rejimler ortaya çıktı.(Nazizm, Faşizm, Komünizm gibi) Ekonomik bunalımlar yaşandı. Milletler Cemiyeti kuruldu. Bazı imparatorluklar parçalandı. İlk defa sivil savunma teşkilatları kuruldu.

 

 

 

18 OCAK 1919 PARİS BARIŞ KONFERANSI Mandacılık fikri resmen benimsendi Ermenistan devletinin kurulması kararı alındı. İzmir ve çevresini Yunanistan’a bırakıldı. İtalya bu durumdan dolayı konferansı terk etti bu da Osmanlı Devleti’nin işine yaradı. Sevr’in imzalanması gecikti. Yenilen devletlerle yapılacak barış antlaşmaları hazırlandı. Savaş tamiratı fikri ortaya atıldı. İmzalanacak olan barış antlaşmalarının şartları belirlendi. Fakat Osmanlı Devleti ile imzalanacak olan Sevr’in maddelerini belirleyemediler. 

VERSAY ANTLAŞMASI Almanya ile  İtilaf Devletleri arasında imzalandı. Almanya’ya savaş tazminatı ödeyecek. Polonya bağımsız olacak. Danzing şehri serbest şehir olacak. Alsas Loren, Fransa’ya verilecek.

SEN GERMAİN ANTLAŞMASI Avusturya ile İtilaf Devletleri arasında imzalandı. Avusturya, Yugoslavya, Çekoslovakya ve Macaristan’ın bağımsızlığını tanıyacak. Dalmaçya kıyıları İtalya’ya bırakılacak. Avusturya ile Almanya birleşmeyecek. Avusturya, savaş tazminatı ödeyecek.

NÖYYİ ANTLAŞMASI Bulgaristan ile İtilaf Devletleri arasında imzalandı. Makedonya, Yugoslavya’ya bırakıldı. Bulgaristan savaş tazminatı ödeyecek.

 

TRİYANON ANTLAŞMASI Macaristan ile İtilaf Devletleri arasında imzalandı. Macaristan savaş tazminatı ödeyecek. Zorunlu askerlik kaldırılacak.

SEVR ANTLAŞMASI Osmanlı Devleti ile İtilaf Devletleri arasında imzalandı. Boğazlar tüm devletlere açık olacak ve uluslararası bir komisyon kurulacak. Kapitülasyonlardan bütün devletler yararlanacak. Osmanlı Devleti’nde yaşayan azınlıkların hakları genişletilecek. İzmir çevresi ve Batı Trakya Yunanistan’a verilecek. Antalya ve Konya İtalya’ya verilecek. Suriye, Adana, Malatya Fransa’ya verilecek, Osmanlı Devleti’nin maliyesi İtilaf devletlerinin oluşturduğu komisyon tarafından idare olunacak. Zorunlu askerlik kaldırılacak

 

 

 

 

 

 

 

1881’DEN 1919’A MUSTAFA KEMAL 

Mustafa Kemal Atatürk’ün Hayatı Selanik’te doğmuştur. Babası Ali Rıza Efendi, Annesi Zübeyde Hanım’dır. Küçük yaşlardan itibaren aile yaşamına önem vermiştir. Mustafa Kemal’in aile Selanik’te doğduğu ev günümüzde müze olarak hizmet vermektedir. 

Mustafa Kemal’in Eğitim Hayatı 1888 Mahalle Mektebi. İlk eğitim hayatı (ilkokul).  Yarıda bırakır. 1888 Şemsi Efendi Mahalle Mektebi. Mezun olur. Selanik Mülkiye Mektebi (Ortaokul) yarıda bırakır. Askeri okul sınavlarına girer ve Selanik Askeri Rüştiyesi (Orta okul)’ne kaydını yaptırır, buradan mezun olur.. Manastır Askeri İdadisi (Lise) İstanbul Harp Okulu’ndan Kurmay Yüzbaşı olarak mezun olur Selanik Askeri Rüştiyesi’nde matematik öğretmeni Mustafa Kemal’e “Kemal” ismini verir. Manastır Askeri İdadisinde arkadaşı Ömer Naci’nin etkisiyle edebiyata karşı özel ilgi duymuştur. Mustafa Kemal Atatürk’ün Görev Yaptığı Yerler 1905 Şam 5. Ordu – Mustafa Kemal Paşa’nın ilk görev yeridir. 1906 Vatan ve Hürriyet Cemiyeti’nin Şam şubesi kurulur. Amacı II. Meşrutiyeti ilan ettirmektir. 1909 31 Mart İsyanı’nı bastıran harekat ordusunda kurmay başkanı olarak görev alır. İlk defa tarih sahnesine çıktığı yer 31 Mart olayı olmuştur. 1910 Mahmut Şevket Paşa, Mustafa Kemal Paşa’yı Fransa’ya gönderir (Yurt dışındaki ilk görev yeri) Burada Picardi Manevralarına katılır. 1911 Trablusgarp Savaşı’na katılır. Mustafa Kemal Paşa’nın ilk savaşı ve ilk zaferidir. 1913 Balkan Savaşları’na katılır. 1914 Sofya Ateşe Militerliği, Askeri elçi görevi verilir. Balkanlardaki Türklerin sorunlarıyla ilgilenmek için gitmiştir. 

Mustafa Kemal’in Yazdığı Eserler Nutuk Geometri Vatandaş İçin Medeni Bilgiler Zabit ve Kumandan ile Hasbıhal Takımın Muhabere Eğitimi Cumalı Ordugahı

Mustafa Kemal’i Etkileyen Türk ve Yabancı Düşünür ve Yazarlar

  • Mehmet Emin Yurdakul
  • Namık Kemal
  • Tevfik Fikret
  • Ziya Gökalp
  • J. J. Rousseu
  • Montesquieu
  • Voltaire