XX. Yüzyıl Başlarında Osmanlı Devleti Ve Dünya 1 * - TYT AYT 2023 (YKS 2023) Uzaktan Eğitim

Sınavlara CANLIDERSHANE.NET Uzaktan Eğitim ile hazırlanın kazanın

XX. YÜZYIL BAŞLARINDA OSMANLI DEVLETİ VE DÜNYA 

 

I. BALKAN SAVAŞI

                

I. Balkan Savaşı’nın Nedenleri; Osmanlı Devleti’ni Balkanlar’dan atmak. Rusya’nın Panslavizm politikası İttihat Terakki’nin yanlış politikası ile Makedonya’daki ordunun terhis edilmesi. Yunanistan ile Bulgaristan arasında kiliseler ve okullar sorununu çözülmesi Savaş, Karadağ’ın saldırısıyla başlar.

 Osmanlı Devleti’nin I. Balkan Savaşı’nı Kaybetme Nedenleri;

  1. Osmanlı Devleti’nin çok cephede savaşması.
  2. Osmanlı Devleti’nde silah ve mühimmat sorunu olması.
  3. Ordunun siyasete karışması
  4. Hürriyet İtilaf Partisi (Kamil Paşa Hükümeti) ile İttihat Terakki arasındaki sorunun savaşa yansıması.

BAB-I ALİ BASKINI

 Londra Konferansı’nın toplanacağı sırada İttihat ve Terakki bu yenilgiyi fırsat bilerek Bab-ı Ali Baskını’nı gerçekleştirir. Hürriyet ve İtilaf/ Kamil Paşa hükümeti yerine Mahmut Şevket Paşa hükümeti kurulur. 

Londra Antlaşması 

Doğu Trakya ( Edirne- Kırklareli),Batı Trakya ( Yanya – Selanik), Makedonya, Arnavutluk’u Osmanlı Devleti kaybeder. Arnavutluk bağımsız olur Balkanlarda elden çıkan son ulus Arnavutluk’tur. Makedonya toprakları paylaşılırken Bulgaristan’ın en büyük payı alması diğer Balkan devletlerini rahatsız eder. Diğer Balkan devletleri bir araya gelerek Bulgaristan’a saldırır.  Bunu fırsat bilen Osmanlı Devleti Enver Paşa komutasındaki ordu ile Doğu Trakya’yı geri alır. Edirne’yi aldığından dolayı Enver Paşa’ya Edirne Kahramanı unvanı verilir. Rauf Orbay, Ege denizinde Yunanlara karşı başarılı mücadele etmiştir. Bu yüzden kendisine Hamidiye Kahramanı unvanı verilir. Kuşçubaşı Eşref Bey tarafından Batı Trakya’da 18-19 gün Batı Trakya Türk Cumhuriyeti kuruldu.Türkiye Tarihinin en kısa ömürlü Türk devleti olarak tarihe geçmiştir. I. Balkan savaşında olmayıp II. Balkan savaşında yer alan devlet Romanya’dır.

1913 II. BALKAN SAVAŞI

   

Bulgaristan II. Balkan Savaşı’nda yenilir.

1913 BÜKREŞ ANTLAŞMASI 

Karadağ – Sırbistan – Bulgaristan – Romanya – Yunanistan arasında imzalanmıştır. Makedonya topraklarını aralarında paylaştılar. 1

913 İSTANBUL ANTLAŞMASI 

Osmanlı Devleti ile  Bulgaristan arasında imzalandı. Meriç Nehri sınır oldu. Edirne  ve Kırklareli Osmanlı Devleti’ne bırakıldı. Osmanlı Devleti’nin I. Balkan Savaşı’nda kaybedip II. Balkan Savaşı’nda aldığı yer Edirne olmuştur. 

1913 ATİNA ANTLAŞMASI 

Osmanlı Devleti ile Yunanistan arasında imzalanmıştır. Girit, Yanya, Selanik Yunanistan’a bırakıldı.

BATI TRAKYA TÜRKLERİ SORUNU 

Batı Trakya’daki Türkler azınlık durumuna düştü ve Osmanlı Devleti de oradaki Türklerin haklarını korumak için izlanmıştır. Batı Trakya’dan Türkiye’ye göçler başlamıştır. Anadolu’da Türk nüfusu arttı ve Türkçülük akımı güçlenmiştir. 

1913 İSTANBUL ANTLAŞMASI 

Sırbistan ile Osmanlı Devleti arasında sınır kalmadığından antlaşmanın içeriğini Sırbistan’da kalan Türklerin hak ve hürriyetleri oluşturmuştur.