İlk Çağ Uygarlıkları - Anadolu Uygarlıkları * - TYT AYT 2023 (YKS 2023) Uzaktan Eğitim

Sınavlara CANLIDERSHANE.NET Uzaktan Eğitim ile hazırlanın kazanın

İLK ÇAĞ UYGARLIKLARI 

1) Eski Taş/ Paleolitik Dönem 2) Orta Taş/ Yontma Taş/ Mezolitik Dönem 3) Yeni Taş/ Cilalı Taş/ Neolitik Dönem 4) Bakır/ Kalkolitik Devir

5) Tunç Devri/ Bronz Devri: Bakır ve kalayın karışımından tunç meydana gelmiştir. Altın ve gümüş işlemeciliği vardır. Şehir devletleri kurulmuştur. (Sümer, Hitit, Akad). Anadolu bu dönemde yazıyla tanışmıştır.

6) Demir Devri: Savaş teknolojisi gelişmiştir. Büyük surlar inşa edilmiştir. İmparatorluklar kurulmuştur. Hitit Devleti kuşatıcı imparatorluk, Babil ve Asur ise yağmacı imparatorluktur.

Mezopotamya Medeniyetleri Önemli Hatırlatmaya Sümerler başlığı yazılacak

Akadlar Başkentleri Agade’dir.  Tarihte bilinen ilk büyük imparatorluğu, ilk düzenli ve sürekli orduları kurmuşlardır. Tarihin ilk imparatorluğudur.

Babiller Hammurabi Yasaları, ilk anayasadır. Hükümdar gücünü ordudan alır.

Asurlar M.Ö. 2000  yıllarında Asurlular(Merkezleri Ninova 'dır.), Kurucusu: Assurbanipal’dır. Anadolu'da ticaret kolonileri(Karum adlı pazar yerleri) kurarak hem ticareti geliştirmişler hem de Anadolu'da  tarih çağlarını  başlatmışlardır. Kayseri yöresindeki Kültepe'de ticaretle ilgili Asurca birçok tablet bulunmuştur.  İlk Çağda Mısır'da mimari eserler daha çok taştan yapıldığı halde Mezopotamya'da kerpiç ve tuğladan yapılmış, taş, Mısır'a nazaran daha az kutlanılmıştır.

Elamlar Başkenti Sus şehridir. Dörtler Meclisi’ne sahiptir. Asurlar yıkmıştır. ANADOLU UYGARLIKLARI Hititler Telepinuş Yasası ile krala veliaht tayini hakkı verilerek taht kavgaları engellenmek istenmiştir. İlk defa tımar sistemi uygulanmıştır. Sosyal sınıflardan oluşur. Hukuk kuralları insancıldır. Güneş Kursu, Hititlerin sembolüdür.

 

İyonya Şehir devletlerine “polis” adı verilir. Perslere karşı İyon İhtilali’ni gerçekleştirmişerdir. Denizcilik yapıp koloniler kurmuşlardır. İlk Çağ Rönesansı yaşanmıştır.

Urartular Merkezleri Van, Tuşpa’dır. Devlet eyaletlerden oluşur, eyaletler Ennam adı verilen valiler tarafından yönetilir. Şamran adı verilen sulama kanalları vardır. En büyük savaş tanrısı Haldi’dir.