II. Dünya Savaşı - TYT AYT 2023 (YKS 2023) Uzaktan Eğitim

Sınavlara CANLIDERSHANE.NET Uzaktan Eğitim ile hazırlanın kazanın

Savaşın Sebepleri. Almanya ile yapılan Versay Antlaşması'nın imzalanması bu ülkenin ağır yükümlülükler altında kalmasına sebep oldu. 1931'de Japonya'nın Mançurya'ya saldırdı. İtalya Habeşistan'a saldırdı. Dünya barışını sağlamada Milletler Cemiyeti'nin etkisiz kaldı. ÖNEMLİ ÖNEMLİ HATIRLATMA: Almanya ile Avusturya bir oldu-bitiyle 12 Mart 1938'de birleşecektir. Mihver Grubu: Japonya, İtalya, , Bulgaristan, Romanya ve Almanya'dan oluşur.

Müttefik Grubu: ABD, Rusya, İngiltere ve Fransa'dan oluşur. 

ABD savaşa daha sonra katılacak ve savaşın seyrini değiştirecektir. ABD II. Dünya savaşına girerken yine I. Dünya Savaşı'nda yaptığı gibi bir bildiri yayınlayacaktır. Bu bildiri Atlantik Bildirisi'dir. İçeriği Wilson İlkeleri ile neredeyse aynıdır.

 

? ÖRNEK SORU. Aşağıdakilerden hangisi, 1941 yılında ABD ile İngiltere tarafından yayınlanan Atlantik Bildirisi'nde yer alan ilkelerden biri değildir? 

A) Ulusların, kendi geleceklerini kendilerinin saptaması 

B) Uluslararası iş birliğinin gerçekleştirilip geliştirilmesi 

C) Bedeli savaş sonunda ödenmek üzere her ülkeye yardım yapılması 

D) Açık denizlerde ticaret serbestliğinin tanınması

 E) Temel ham maddelerden eşit biçimde yararlanılması (2012-LYS)

ÇÖZÜM: Bedeli savaş sonunda ödenmek üzere her ülkeye yardım yapılması Atlantik Bildirisi'nde alınan kararlardan değildir. YANIT C

 

Polonya'ya saldırarak savaşı başlatan Almanya başlangıçta iyi gitse de, 1941'den sonra kaybetmeye başladı. Savaştan en önce çekilen Mihver devleti 1943'te İtalya oldu. Müttefikler Almanya üzerine Normandiya Çıkarması'nı yaptılar (1944).Almanya bu çıkarma ile çok ağır bir darbe aldı ve 1945'te resmen teslim olmak zorunda kaldı. 1945'in 6 Ağustos'unda Enola Gay (Uçan Kale) adlı bir ABD B52 Bombardıman Uçağı'nın Japonya'ya (Hiroşima ve Nagazaki) 2 atom bombası atması ile Japonya da teslim oldu. Böylece savaş resmen bitti.

c) II. Dünya Savaşı'nın Sonuçları. Savaşın kazananları ABD, İngiltere ve SSCB oldu. Fakat ABD ile İngiltere Atlantik Bildirisi'ne uymadılar. SSCB Orta Avrupa ve Balkanlar'da kendisine bağlı komünist yönetimler kurdu. Komünizm hızla yayılmaya başladı. Bu arada Nazizm ve Faşizm de sona erdi. Savaştan sonra SSCB'nin komünizm sayesinde hızla yayılmasına karşı ABD Truman Doktrini (1947) adıyla bir plan uygulamaya başladı. Bu plana göre, Sovyet tehdidi altındaki ülkelere ekonomik ve askeri yardımda bulunulacaktı. Bu çerçevede ABD Dışişleri Bakanı Marshall'ın yardım planı uygulamaya konuldu. 1948–1952 yılları arasında Marshall yardım planı çerçevesinde Türkiye'ye de toplam 352 milyon dolar para yardımı yapıldı. Sıcak savaş artık yerini soğuk savaşa bıraktı. Soğuk savaş NATO-Varşova Paktı arasında 1991'e kadar devam etti. Mısır, Hindistan, Pakistan, Tunus, Fas, Cezayir, Libya bağımsız oldu. İngiltere ve Fransa ekonomik yönden zayıflamaya başladılar. Bunun yerine ABD ve SSCB dünya lideri olma yarışına girdiler. Stalin (Rusya), Çörçil (İngiltere) ve Roosevelt (ABD) 4–11 Şubat 1945'te Kırım'da Yalta Konferansı'nda bir araya geldiler ve kendi aralarında egemenlik alanlarını belirlediler. Nisan 1945'te de San Fransisco Konferansı ile BM'yi kurdular. Ağustos 1945 Postdam Konferansı ile de yenik devletlerle yapacakları barışın esaslarını belirlediler. ABD, Çin, İngiltere, Fransa ve SSCB öncülüğünde BM kuruldu. Bu beş ülke BM'nin Güvenlik Konseyinde veto hakkına sahip olan ülkelerdir.

d)II. Dünya Savaşı'nda Türkiye. Türkiye aldığı karar gereği topraklarına saldırı olmadığı müddetçe savaşa girmemekte kararlıdır. İlk etapta 1941'de Ankara'da Almanya ile bir dostluk ve saldırmazlık antlaşması yapıldı. Müttefik devletler ise 1943 Kazablanka Konferansı'nda Türkiye'nin kendi taraflarında savaşa katılmasının sağlanmasına karar verdiler. İngiliz Başbakanı Çörçil 1943'te Adana'ya geldi. Burada İnönü'den savaşa girmelerini istedi. Fakat Türkiye tarafsızlığını devam ettirdi. Aynı yıl Kahire'de de İnönü-Çörçil-Roosevelt bir araya geldi fakat Türkiye yine tarafsızlığını bozmadı. 1944'te Almanların yenilmesi kesinleşince Türkiye İngiltere ve ABD'ye yanaştı. Türkiye 23 Şubat 1945'te Japonya ve Almanya'ya savaş ilan etti. Savaş da zaten 9 Ağustos 1945'te resmen sona erecekti.

II. Dünya Savaşı Sonunda Kurulan Uluslararası Örgütler.

a) Birleşmiş Milletler (BM) 1945: Nisan 1945'te ABD'nin San Fransisco kentinde yapılan konferans ile BM resmen kuruldu. Merkezi ABD'nin New York şehridir. BM anayasası bu konferansta ABD-İngiltere-Rusya-Fransa ve Çin tarafından hazırlandı. Bu yüzden bugün bile BM'nin Güvenlik Konseyinde sadece bu 5 devletin veto hakkı vardır. Anayasa'da herhangi bir değişikliğin yapılabilmesi için Genel Kurul'un 3'te 2 çoğunluğu gerekir. Ancak Güvenlik konseyinin devamlı üyesi olan beş devletin de bu üçte iki çoğunluğun arasında olması gerekir..

2) NATO – 1949: 4 Nisan 1949'da Washington'da toplam 12 devletin, ABD, İngiltere, Fransa, Kanada, Belçika, İtalya, Hollanda, Lüksemburg, Danimarka, Norveç, İzlanda, Portekiz katılımı ile kuruldu. Paktın amacı barışın korunmasıdır. Bu yüzden savunma amaçlıdır. Yalnız askeri işbirliği değil, ekonomik işbirliğini de öngörür. Türkiye 1952'de Yunanistan ile beraber NATO'ya üye olmuştur. Bunda, Kore'ye asker göndermesi etkili olmuştur. 

3) VARŞOVA PAKTI (1955): SSCB, Bulgaristan, Çekoslovakya, Doğu Almanya, Macaristan, Polonya, Romanya ve Arnavutluk arasında kuruldu. Bu devletler kendi aralarında NATO'ya karşı Birleşik bir Askeri Komutanlık oluşturdular. Bu devletlerin hepsinde SSCB askerleri bulunacaktı. 1990'da Macaristan ve Doğu Almanya da pakttan ayrılınca 1991'de Prag'da son bir zirve ile pakt kendini feshetti.

4) COMECON (1949): Ocak 1949'da SSCB, Bulgaristan, Çekoslovakya, Macaristan, Polonya ve Romanya arasında kuruldu. Şubat 1949'da Arnavutluk da katıldı. 1950'de Doğu Almanya, 1962'de Moğolistan, 1972'de Küba, 1978'de Vietnam üye oldu. Bu paktın amacı ise üye ülkeler arasında Ekonomik işbirliğini sağlamaktı, 1991'de sona erdi.

5) CENTO: Türkiye ile Irak arasında yapılan karşılıklı işbirliği antlaşmasıdır. Aynı zamanda bir bölgesel savunma ve işbirliği örgütüdür. 1955'te İngiltere ve İran da katıldı. 1959'da Irak pakttan çekildi. Aynı yıl 1959'da ABD de CENTO'ya katıldı. 1979'da İran İnkılâbına kadar bu pakt devam etti.