Duyu Organları. - TYT AYT 2023 (YKS 2023) Uzaktan Eğitim

Sınavlara CANLIDERSHANE.NET Uzaktan Eğitim ile hazırlanın kazanın

Göz

Üç kısımdan oluşur. Sert tabaka, damar tabaka ve ağ tabakadır. Sert tabaka gözün en dış kısmında bulunur ve gözü koruyan tabakadır. Göz ön tarafında korneayı oluşturur. Damar tabaka, gözün beslenmesini sağlar. İris, göz bebeği, göz merceği ve mercek bağları damar tabakada bulunur. 

Ağ tabaka, retina üzerinde ışığı algılayan koni ve çubuk hücreleri bulunur. Koni reseptörleri renkli görmeyi, çubuk ise şekli algılar. Görme sinirlerinin gözden çıktığı noktaya  bir nokta denir. Görme olayı: Işın → Kornea → Ön Oda → Göz Bebeği → Arka Oda → Mercek → Cam Cisim → Sarı Benek → Beynin ilgili bölgesi.

 

Göz Kusurları

Miyop, görüntü retinanın önünde oluşur. Uzağı net göremezler. Kalın kenarlı mercek ile düzeltilir. Astigmat, görüntü retinanın arkasında oluşur. Yakını net göremezler. İnce kenarlı mercekle düzeltilir. Astigmat, göz merceğinin ve sağlam tabakanın düzensiz kavislenmesi sonucu ortaya çıkar. Bulanık görüntü oluşur.Silindirik mercekle düzeltilir.

 

Kulak

Kulak üç kısımdan oluşur. Dış kulak kepçesi, kulak yolu ve kulak zarından oluşur. Kulak kepçesi sesi toplayıp kulak yoluna iletir. Kulak yolu sesi kulak zarına iletir. Kulak zarı ise dış kulak ile orta kulağı ayırır. Orta Kulak: Çekiç, örs ve üzengi kemiklerinden oluşur.

Östaki borusu iç ortam ile dış ortam arasındaki basınç dengesini ayarlar. İç Kulak: Denge ve ses iletilmesinden sorumludur. Salyangoz ses iletmesinden, yarım daire kanalı, kesecik ve tulumcuk ise dengeden sorumludur. Salyangoz vestibüler kanal, tımpanik kanal ve kohlear kanaldan oluşur. Korti organı kohlear kanalda bulunur. Otolit taşları, kesecik ve tulumcuk içinde bulunur.

 

Burun.

Koku alma organıdır. Koku reseptörleri burnun üst kısmında sarı bölgede bulunur. Mukusta çözünen moleküllerin kokusu algılanır. Uzun süre aynı koku alınırsa koku reseptörleri yorulur.

 

Dil. Tat alma, konuşma ve yutmaya yardımcıdır. Tat tomurcukları dilde besinlerini tadının alınmasındagörev yapar. Tat tomurcukları papilla üzerinde bulunur.

Deri. 

Epidermis ve dermis tabakasından oluşur. Epidermis kan damarı ve sinirler bulunmaz. Üst kısmı ölü hücrelerden oluşmuş korun tabakası bulunur. Korun tabakasının altında malpighi tabakası bulunur. Dermiste kan damarı, sinirler, kıl kökleri, ter ve yağ bezleri bulunur.

 

? ÖRNEK SORU 1. Aşağıdaki duyulardan hangisi epitel hücrenin farklılaşmasında görev almaz?

A) Görme            B) İşitme              C) Dokunma       D) Koku                E) Tat

Koku reseptörleri epitel hücrelerin farklılaşmasından oluşmamıştır. CVP D

 

? ÖRNEK SORU 2. Sarı benek üzerinde oluşan görüntü, duyu sinirleriyle taşınıp merkezi sinir sisteminin hangi bölümüne ilk önce ulaştırılır?

A) Hipotalamus                 B) Beyincik          C) Talamus          D) Omurilik soğanı           E) Omurilik

Bütün duyular(Koku duyusu hariç) talamusa uğramadan beyine iletilmez. CVP C