Bölme Bölünebilme - Bölme -Bölünebilme Kuralları - TYT AYT 2023 (YKS 2023) Uzaktan Eğitim

Sınavlara CANLIDERSHANE.NET Uzaktan Eğitim ile hazırlanın kazanın

BÖLME BÖLÜNEBİLME

A. Bölme

 

  • b = a . c + k
  • k < a (kalan bölenden küçük olmalı)
  • k=0 ise, b sayısı a sayısına tam bölünür.

 

B. Bölünebilme Kuralları

 

Bölen Kural
2 Sayının birler basamağındaki rakam çiftse sayı tam bölünür. Tek sayıların 2 ile bölümümden kalan 1 dir
3 Sayının rakmları toplamı 3 ün katı ise sayı tam bölünür. Bir sayının 3 e bölümünden kalan o sayının rakamları toplamının 3 e bölümünden kalana eşittir.
4 Sayının son iki basamağı 4 ün katı ise4 tam bölünür. Bir sayının 4 e bölümünden kalan o sayının son iki basamağının 4 e bölümünden kalana eşittir.
5 Sayının birler basamağındaki rakam 0 ya da 5 ise sayı tam bölünür. Bir sayının 5 e bölümünden kalan birler basamağındaki rakamın 5 e bölümünden kalana eşittir.
6 Hem 2 hem de 3 ile tam bölünen sayı tam bölünür.
7 Sayı sağdan sola üçerli sayı gruplarına ayrılır ve bu gruplarının birler, onlar, yüzler basamakları sırasıyla 1,3,2 ile çarpılır ve bu üçlü grupların toplamları birbirinden çıkartıldığında 7 nin bir katı elde edilirse sayı tam bölünür. Bir sayının 7 e bölümünden kalan üçlü toplamların farkından elde edilen sayının 7 ile bölümüne eşittir.
8 Sayının son üç basamağı 8 ile tam bölünüyorsa sayı tam bölünür. Bir sayının sayının 8 ile bölümünden kalan o sayının son 3 basamağının 8 ile bölümünden kalana eşittir.
9 Sayının rakamları toplamı 9 un katı ise sayı tam bölünür. Bir sayının 9 ile bölümünden kalan o sayının rakamları toplamının 9 a bölümünden kalana eşittir.
10 Sayının birler basamağı 0 ise sayı tam bölünür. Bir sayının 10 ile bölümünden kalan o sayının birler basamağındaki rakama eşittir.
11 Sayının birler basamağından başlayarak sırasıyla +,-,+,-,… işaretleri yazılır. Artılar kendi aralarında ve eksiler de kendi aralarında toplanır. Bu iki sonucun farkı 11 in katı ise sayı tam bölünür. Bir sayının 11 e bölümünden kalan iki sonucun farkının 11 e bölümünden kalana eşirttir.
25 Sayının son iki basamağı 25 in katıysa sayı tam bölünür. Bir sayının 25 ile bölümünden kalan son iki basamağının 25 ile bölümünden kalana eşittir.

Bilgi: Aralarında asal olan iki sayıya tam bölünen sayı, bu iki sayının çarpımına da tam bölünür.

 

2 ve 3 ile tam bölünen sayı 6 ile tam bölünür.
3 ve 5 ie tam bölünen sayı 15 ile tam bölünür.
4 ve 7 ile tam bölünen sayı 28 ile tam bölünür.

 

C. Bölen Kalan İlişkisi

 

a,b,c,d,k1, k2 birer doğal sayı,

a nın c ile bölümünden kalan k1

b nin c ile bölümünden kalan k2 olsun. O halde,

    • a . b nin c ile bölümünden kalan k1 . k2
    • a+b nin c ile bölümünden kalan k1+k2
    • a-b nin c ile bölümünden kalan k1-k2
    • d . a nın c ile bölümünden kalan d . k1