II. Ahmed
25 Şubat 1643 günü İstanbul'da doğan II. Ahmed'in babası Sultan I. İbrahim, annesi ise Hatice Muazzez Sultan'dır.
Кardeşi II. Süleyman'ın dört yıllık saltanatı sırasında sarayda kafes hayatı yaşadı. 21 Haziran 1691'de tahta çıktığı zaman 48 yaşındaydı. Ahmed Han'ın cülusu sırasında Osmanlı Devleti, İkinci Viyana Kuşatmasını takip eden harplerle meşguldü.
Sultan II.Ahmet padişah olduğunda Köprülü Fazıl Mustafa Paşa sadrazamdı. Sultan II.Süleyman'ın son yıllarında Köprülü Fazıl Mustafa Paşa önemli askeri başarılar elde etmişti. Belgrad'dan çıkıp Tuna'yı aşarak, Avusturya üzerine yürüyen Köprülü Fazıl Mustafa Paşa, Kırım kuvvetlerini beklemeden Petervaradin'de düşmana ani bir darbe vurmak istedi.
Fazıl Mustafa Paşa, 20 Temmuz'da Belgrad'a ulaşan Osmanlı ordusunu, Kırım kuvvetlerinin gelmesini beklemeden ve harp meclisinin kararına aykırı olarak Petervaradin önlerinde bulunan Avusturya ordusu üzerine sürdü. Tisa Suyunun Tuna'ya karıştığı Salankamen mevkiinde, şiddetli geçen harbin ilk anlarında Osmanlı ordusu üstün durumda iken serdarın vurularak şehit düşmesi üzerine, vaziyet Osmanlılar aleyhine döndü. Böylece Salankamen Savaşı kaybedildi. Bu savaşta tarihςilerin; âlim, dindar, alicenaρ, vakur ve adil bir kimse olarak vasıflandırdıkları, iyi bir devlet adamı ve komutan olan Fazıl Mustafa Paşa'nın şehit düşmesi, Osmanlılar iςin en büyük kayıp olmuştur.
Lehistan'ın amacı, 1672 yılında Osmanlılar tarafından fethedilen Podolya eyaletinin başkenti olan Kamaniçe'yi ele geçirmekti. Ancak Lehistan'ın kuvvetli hücumlarına direnen Kahraman Paşa kaleyi korumayı başardı. Bunun dışında Venediklilere karşı da başarılı direnişler yapıldı. Eğriboz Kalesi kahramanca savunularak Venediklilerin eline geçmesi engellendi. Diğer yandan Sakız kalesi de Venediklilerin saldırısına uğradı. Osmanlıların toparlanmasına fırsat vermek istemeyen Venedikliler de devamlı saldırı halinde idiler. Nitekim serdar-ı ekremin Varadin muhasarasında olduğu bir sırada Malta, Floransa ve Paρalık filolarından müteşekkil bir Venedik donanması Sakız Adası'nı işgal etti. Tüm çabalara rağmen Sakız Kalesi, 21 Eylül 1695 tarihinde şartlı olarak Venediklilere teslim edildi.
Bu olay üzerine II. Ahmed, Sürmeli Ali Paşa'ya gönderdiği hatt-ı hümayunda "Madem ki Sakız düşman elindedir, bütün Engürüs (Macaristan) memleketini fethetsen makbulüm değildir." diyerek bildirdi. Ayrıca sadrazam Edirne'ye gelince; "Eğer bu kış Sakız geri alınmazsa, bütün reisleri katlederim." diyerek emrini bildirdi.
Bu emiɾ üzeɾine 1695 yılı ilk günleɾinde İstanbul'dan hareket eden Osmanlı donanması kalyonlaɾ kaptanı Mezomorto Hüseyin Paşa'nın büyük kahɾamanlığı sayesinde Sakız boğazındaki Koyun adalaɾı mevkiinde Venedik donanmasına büyük zayiat veɾdiɾdi. Venedikli amiɾal, gemisiyle biɾlikte sulaɾa gömüldü. Koyun Adalaɾı zaferinden sonɾa, Tüɾk donanması Sakız'a asker çıkarıp adayı kolayca ele geçirdi. Ancak Sultan II. Ahmet Han Sakız'ın fetih haberini alamadan 1695 yılında, elli iki yaşında Edirne'de hayata gözleɾini yumdu.
***http://www.gelisenbeyin.net/2.ahmet.html
***http://www.kimkimdir.gen.tr/kimkimdir.php?id=1144
***http://www.sozkimin.com/a/906-ii-ahmed-kimdir-sozleri-ve-hayati.html